dissabte, 27 de febrer del 2016

La lluna... i d'altres proves

Aquests anys hem anat fent algunes proves per millorar el maneig de l’hort. Tot i que les proves no són tan acurades com voldríem (pels diversos aspectes que poden incidir i que no controlem) si que ens poden orientar sobre la influència de les diverses formes de treballar a l’hort. Així, com fa dos anys  vam  comprovar que el compost feia créixer les plantes més ràpida i vigorosament que els fems madurs, enguany hem volgut fer dues proves:
  1. la influència de la lluna sobre la data de la plantació de les faveres
  2. l’efectivitat de plantar faves i pèsols sobre terra humida o sobre terra seca

Hem plantat dos bancals de faves amb dues setmanes de diferència i en el segon  bancal les vam plantar coincidint amb lluna plena que segons havíem llegit era preferible. Els resultats, de moment, no presenten diferències. Les faveres plantades  estan creixent igual (unes van dues setmanes més avançades com és natural perquè les vam plantar dues setmanes abans.) Algun hortolà experimentat ens ha dit que les faves “ no tenen lluna”, però no era això el que havíem llegit.


En primer pla, les faves plantades "sense lluna", al darrera les plantades "amb" lluna ( o sigui en lluna plena)



















També dins la darrera plantació s’ha realitzat amb dues tècniques diferents. Respecte de fer un solc, regar-lo, plantar la llavor, tancar-lo i llavors regar a sobre hem de dir que ens ha produït el mateix efecte que el de fer el solc, plantar, tapar i només regar al final. (Hem fet mig bancal de cada i els resultats són els mateixos.)

Faves plantades sobre solc prèviament regat
Faves plantades i regades un cop cobertes



















De moment les conclusions no són definitives ja que encara pot ser que les plantes donin diferent quantitat de fruit. Ja ho veurem...

Darrerament hem volgut provar de cobrir amb garrafes de plàstic dos enciams petits que havíem plantat juntament amb d’altres que no hem cobert. Tot i no fer un fred excessiu ens sembla que els enciams protegits han crescut una mica més que els altres. Ho haurem de provar algun cop més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada