dilluns, 5 de maig del 2014

Compost o fems?

Fa uns dies vam plantar cogombres i carbassons. Ho vam fer des de les dues bandes del bancal. A una banda plantava una persona i a l'altra una altra. Les primeres tres plantes les vam plantar en línia de banda a banda del bancal fent un clot per a cadascuna i posant-hi compost i terra ( poca), les següents tres vam fer el mateix però posant-hi fems madurs de cavall.

Els resultats són espectacularment diferents.NO depèn de qui planta o de com ho fa .En aquesta foto es pot apreciar  a la dreta les cogombreres abonades amb compost i a l'esquerra ( les més claretes ) amb fems. Tot són cogombres del mateix planter i en canvi el color i el grau de desenvolupament és molt diferent. Passades unes setmanes la diferència és tan abismal  que ens hem hagut de plantejar quina cosa vam fer malament amb els fems.

El mateix va passar amb les 4 carbassoneres. 

Ara les adobades amb compost són tres o quatre vedades més grans que les adobades amb fems.

A part de la qualitat molt superior, en quant a diversitat de nutrients, del compost,  hem d'acceptar que la quantitat de fems va ser excessiva i no es va fer una barreja correcta ( possiblement la quantitat de fems no haurien de superar el 50% de la barreja amb que es colguen les arrels).

Els resultats són tan clars que ens hem posat seriosament amb el compost. L'haurem de cuidar bé,  tapar, regar, fer les barreges correctes N-C, posar-hi ingredients que aportin elements interessants ( pells de plàtan pel potasi, closques d'ou per la calç...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada