dimecres, 17 de juliol del 2013

Males herbes, herbes adventícies o herbes oportunistes

En realitat parlem de les mateixes herbes. Aquelles que no hem plantat , que no produeixen “menjar” i que ens  molesten en les nostres tasques de l’hort.

Tradicionalment s’ha lluitat insistentment per eliminar aquestes plantes de l’hort. Els motius fonamentals són :
1.- La competència per la llum, l’aigua i els nutrients amb les plantes que conreem
2.- La possibilitat que actuïn de pont pel traspàs de plagues...
3.- Que alliberin substàncies inhibidores pel creixement, o que afectin al gust de verdures...

Darrerament però s’ha replantejat el tema des d’altres òptiques i es considera que poden aportar alguns efectes positius. Per exemple.

1.- Poden ser espai de gran biodiversitat. Són zones que poden servir de cau a depredadors d’insectes patògens ( marietes, aranyes, pregadéus , ... ) pel nostre hort i , per tant, amics del pagès
2.- Les zones amb plantes oportunistes són zones amb coberta vegetal i per tant protegides de l’erosió ( pluja, sol...) i les seves arrels impedeixen una compactació excessiva del terreny i el manteniment d’una activitat bacteriana rica.
3.-  Algunes de les considerades “males herbes” són en realitat plantes amb algunes propietats interessants que cal conèixer i aprofitar . La dent de lleó, la cua de cavall, les ortigues, la grama, la menta o la tarongina... de totes elles en podem fer infusions, decoccions... útils per la nostra salut o la de les nostres plantes

I ara bé el tema central . Què en fem de tot això al nostre hort?. 



Aquest any hem optat per

·         No treure les “males herbes” dels passadissos i de les zones on no hi ha planta ( o sigui que dins d’un bancal n’hi ha si no estan al voltant de la planta ) a no ser que es facin massa grans.
Això dona un aire un tant selvàtic a l’hort però ens permet gaudir d’una pila de minúsculs veïns que ens ajuden amb la nostra lluita contra les plagues ( veure al marge del blog una petita part dels “bitxos” que hem pogut fotografiar ).
Quan acabi la temporada veurem quines plagues ens han afectat i com ha anat la producció i potser podrem fer una revisió dels criteris.

I si més no, ens haurem estalviat una feinada d’arrencar herbes!

1 comentari: